Yolculuk İshali

Yolculuk İshali

Yolculuk İshali

Birçok bulaşıcı hastalığın kaynağı mikroplu yemekler ve sudur.

Yolculuk ishali, yolcuların en çok karşılaştığı sağlık problemidir.  Bebekler ve küçük çocuklar, yaşlılar, hamile kadınlar ve bağışıklık sistemi güçsüz kişiler; mikroplu içecekler ve yiyecekler ve güvenli olmayan yüzme alanlarından kaçınmalıdır.

Güvenli Olmayan Yiyecek ve İçeceklerden Sakınmak İçin Neler Yapmalıyız

-        Sokak satıcılarından yemek almaktan kaçınınız.

-        Sadece tamamen pişmiş olan ve hala sıcak olan yemekleri yiyiniz.

-        Birkaç saattir oda sıcaklığında bulunan pişmiş yiyecekleri yemeyiniz.

-        Pişmemiş yiyeceklerin yanı sıra soyulan ve kabuklu sebze ve meyvelerin ve yüzeyi zarara uğramış meyveleri de yemekten kaçınınız.

-        Çiğ ve az pişmiş yumurta içeren yemek kaplarından uzak durunuz.

-        Sokak satıcıları gibi güvenilir olmayan yerlerden dondurma almayınız.

-        Bazı ülkelerdeki balık ve kabuklularda zehirli toksinler bulunabilir, bu yiyecekleri tüketirken dikkatli olunuz.

-        Pastörize olmayan sütleri içmeden önce kaynatınız.

-        Güvenliğinden şüpheli olduğunuz içme sularını kaynatınız; kaynatmak mümkün değilse, onaylı ve iyi bakımlı bir filtre ve/veya bir dezenfektan ajan kullanılabilir.

-        Güvenli bir sudan olmayan buzları kullanmayınız.

-        Güvenli olmayan su ile dişlerinizi fırçalamayınız.

-        Şişedeki veya paketteki soğuk içecekler, kapalı olduğu müddetçe güvenlidir; sıcak içecekler de genellikle güvenlidir.

Tedavi

Birçok ishal atağında vücut kendi olanakları ile ishali yener ve birkaç günde geçer. Özellikle çocukların vücutlarının susuz kalmaması çok önemlidir.

İshal başlar başlamaz daha çok sıvı tüketiniz (örneğin şişede, kaynatılmış veya ilaçlı su ya da açık çay). Eğer ishal birkaç günden fazla sürerse, oral rehidratasyon sıvısı (ORS) solüsyonu alınmalı ve normal gıda tüketimi devam etmelidir. Eğer ishal belirtileri ağırlaşırsa doktorunuza veya en yakın sağlık kuruşuna başvurunuz.