Beyin anevrizmaları
Beyin Anevrizmaları
Beyin anevrizması; beyin damarlarının duvarındaki kas tabakasının zayıflığından dolayı damarlarda oluşan balonlaşmaya verilen addır. Bu balonlaşma damar duvarında zayıflama ve incelmeye neden olur. Bu damarın zayıfladığı yerden yırtılması ile beyin kanaması oluşur. Beyin anevrizması her yaştaki kişilerde görülebilir, ancak çoğunlukla 35 ila 60 yaşları arasındaki kişilerde daha sık yakalanır . Kadınların anevrizmaya yakalanma olasılığı erkeklere oranla daha azdır.
Anevrizmalar genellikle damarın daha küçük dallara ayrıldığı noktalarda, yapı itibarı ile damar duvarının doğuştan zayıf olduğu alanlarda meydana gelir. Damar duvarının zayıf olduğu noktalarda damar içi basınç (tansiyon) nedeniyle her kalp atımında damar duvarı zayıf noktadan dışarı doğru bombeleşerek bir baloncuk oluşur. Baloncuk duvarı, basınca dayanamadığı anda da patlar. Bu patlama ya kendiliğinden olur ya da eforla meydana gelir.
Çoğu doğumsal (konjenital) değildir. Ancak, bazı kişilerde anevrizma gelişmesi yönünde bir yatkınlık tespit edilmiştir. Bir anevrizmanın tespit edilmesi, %15-20 oranında bir ya da daha fazla sayıda anevrizma olma olasılığını arttırır .
Anevrizma oluşumu için risk faktörleri nelerdir?
1. Hipertansiyon (yüksek tansiyon)
2. Sigara kullanımı
3. Kokain
4. Ailesel(eğer aile bireylerinden birinde veya daha fazlasında beyin anevrizması varsa)
5. Travmatik kafa yaralanmaları
6. Enfeksiyonlara bağlı
7. Oral Kontraseptifler (doğum kontrol ilaçları)
8. Alkol
9. Bazı genetik veya kalıtsal hastalıklar rahatsızlıklar (polikistik böbrek hastalığı,aort kuarktasyonu, Marfan sendromu ve Ehler-Danlos sendromu v.b.)
Beyin Anevrizmasın Belirtileri Nelerdir?
Beyin anevrizmaları belirti verebilir de vermeyebilirde. Küçük ve yırtılmamış bir anevrizmanın sıklıkla bir belirtisi yoktur. Bazen anevrizmalar küçük bir damar yırtığından kanar. O zaman beyin içine çok az miktarda kanama olur. Bazen de yırtık çok büyük olur; bu durumda çok daha ciddi bulgular ve hatta ölüm oluşabilir.
Anevrizma patladığında meydana asıl belirtiler çıkar bunlar;
1.Ani başlayan ve daha önce hiç hissetmediği kadar şiddetli baş ağrısı (en sık)
2.Bulantı ve kusma
3.Ense sertliği
4.Işığa karşı hassasiyet
5.Nöbet (bayıma veya sara nöbeti benzeri)
6. Bilinç kaybıdır.
Küçük anevrizmaların genellikle hiç belirtileri yoktur. Anevrizma büyüdükçe, baş ağrılarına veya bölgesel ağrılara neden olur. Eğer bir anevrizma çok büyürse normal beyin dokusuna, sinirlere ve çevre yapılara bası yapabilir. Bu bası görme bozukluklarına, kol veya bacaklarda his ve kuvvet kayıplarına, hafıza ve konuşma problemlerine veya nöbetlere yol açabilir. Anevrizmanın patlaması kısa süre içinde ölüm tehlikesi taşıyan bir hale gelebilir ve vakit geçirmeden tıbbi yardım alınmasını gerekli kılar. Teşhis için yapılacak ilk iş bir nörolog ya da beyin cerrahisine müracaat etmektir. Beyin tomografisi kanama olup olmadığı konusunda yeterli bilgiyi verir.
Kanamayı takiben beyinde kalıcı bir hasar veya ölüm riski mevcuttur ancak yine de bazı hastalar son derece hafif bulgularla da bu durumu atlatabilirler. Eğer yırtılmış bir anevrizma tedavi edilmezse her zaman devam eden yeniden bir kanama riski mevcut olacaktır. Bir anevrizma kanadığı zaman kalıcı nörolojik problemlerin oluşma riski vardır. Bazı insanlarda hafif etkiler olabilir. Eğer yırtılmış anevrizma tedavi edilmezse devam eden yeniden kanama riski her zaman olacaktır.
KAYNAK:
1.Prof Dr Mustafa BOZBUĞA
2.Isabel Wanke, Arnd Dörfler and Michael Forsting Intracranial Vascular Malformations and Aneurysms Medical Radiology, 2008, 167-283, DOI: 10.1007/978-3-540-32920-6_5